Charolais

vaci-charolais-animal-docil

 Charolais este un animal crescut pentru carne si este foarte raspandita in Europa, in special in Franta, de unde este originara. Este un animal docil, usor de crescut si intretinut, una dintre preferatele crescatorilor de bovine din intreaga lume.

Standard rasa
Nume Charolais
Tara de origine Franta
Greutate Vacile 700-800 kg, iar taurii 1200-1650 kg
Culoare Alb, negru, rosu

Origine si istoric

Vaca din rasa Charolais este originara din Franta, din regiunea Charolles. Originile exacte ale acestei rase de vaci nu este cunoscuta, insa se crede ca a fost dezvoltata din rasele gasite in aceasta zona a Frantei. Legenda spune ca primele vaci albe au fost vazute in Franta inca din anul 878 dupa Hristos, iar din secolele XVI-XVII au devenit extrem de populare in pietele din Franta, in special la Lyon si Villefanche.

In aceea perioada, vacile din rasa Charolais au fost dezvoltate, ca majoritatea vacilor acelor timpuri, pentru tractiune, lapte si carne. Chiar daca in Franta se bucura de mare succes, vaca din rasa Charolais si-a facut aparitia in alte zone ale lumii de-abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In prezent, rasa Charolais este foarte populara in tari precum Brazilia, Argentina si Africa de Sud.

Descriere fizica

Vaca tipica din rasa Charolais este de culoare alba, cu un un nas roz, corp mare si lung. In zilele noastre, crescatorii au dezvoltat si vaci Charolais cu pielea neagra sau rosie. Vacile din rasa Charolais sunt animale masive, cu un trup musculos si picioare puternice.

Vacile din rasa Charolais au o constitutie robusta, membre scurte si cap mic. Aceste vaci se remarca si prin temperamentul linistit si bland.

La maturitate, vacile au o masa corporala intre 700 si 800 de kilograme, iar taurii intre 1200 si 1300 de kilograme. In cazuri exceptionale, taurii din rasa Charolais pot atinge si greutatea de 1650 kilograme.

Caracteristici importante ale vacilor din rasa Charolais

Rasa Charolais este rasa de carne numarul unu in Europa, in special in Franta. Se dezvolta insa foarte bine si in alte tari, ca de exemplu Canada, Australia, Ungaria sau India.

Metabolismul performant al acestor vaci le permite valorificarea mai multor tipuri de furaje, de la paie si iarba de pasune, pana la fan. In perioadele de criza, vaca din rasa Charolais isi valorifica propriile rezerve corporale. In mod normal insa, vaca din rasa Charolais are o rata de crestere foarte mare.

Vacile din rasa Charolais sunt folosite si in incrucisarile industriale, deoarece dispun de calitati excelente, pe care le transmit mai departe urmasilor. Are nevoi energetice reduse, produce o carne de calitate superioara, dietetica si cu o concentratie mica de grasime.

De altfel, carnea de vaca Charolais este cea mai cunoscuta si apreciata din Franta, avand un continut de grasime de 10%, in comparatie cu 15-30 % la alte rase de vaci.