Blue Belgian

Blue Belgian este o rasă de bovine din Belgia.

Numele alternativ pentru această rasă : Belgian Blue-White; Belgian White and Blue Pied; Belgian White Blue; Blue;  Blue Belgian.

Fizicul ultra-muscular al lui Blue Belgian este numit „super-muscular”. Fenotipul super-muscular este o condiție ereditară care duce la creșterea numărului de fibre musculare (hiperplazie), în loc de mărimea normală a fibrelor musculare individuale (hipertrofie).

Caracteristici
Blue Belgian este un animal de dimensiuni mari cu contur rotunjit și mușchi proeminenți. Spata, spatele, coapsa și pulpa au o musculatura bine dezvoltata. Partea din spate este dreaptă, pulpa este înclinata,  coada este proeminenta și pielea este fina. Are picioare subtiri dar puternice și se deplaseaza cu ușurință.

Culoarea poate varia de la alb , murg , negru sau o combinație între ele, culoarea roșie fiind prezentă în unele genotipuri. Rasa este cunoscută pentru temperamentul său liniștit.

Greutatea unui taur adult variază între 1100 și 1250 kg pentru o înălțime la greabăn de 1,45 m până la 1,50 m.

Nu este deloc rar să vezi animale de peste 1300 kg.

Vacile pot ajunge la o greutate de la 850 la 900 kg și pot depăși 1,40 metri greabăn.

Mușchii sunt o dezvoltare naturală pentru rasă. Nu se nasc cu musculatura extrema, dar incepe sa-si dezvolte acel muschi de la 4 la 6 saptamani.

Belgian Blue Beef este renumit pentru muschii săi impresionanti. Belgian Blue Beef depășește toate celelalte rase de carne de vită în randament carcasă (până la 80%). Atunci când este utilizat în programe de încrucișare a altor rase de lapte sau de carne de vită, crește randamentul carcasei de la 5 la 7% în comparație cu linia maternă.

Cercetarile au aratat ca Belgian Blue poseda o gena care suprima productia de myostatin, o proteina care in mod normal, inhiba cresterea musculara dupa un anumit punct. Belgian Blue poartă două copii ale acestei gene; la încrucișare, o copie este de obicei transmisă și servește la creșterea greutății carcasei în urma unui program de încrucișare.

În consecință, carcasa albastră belgiană produce un randament ridicat de carne de vânzare, cu un procentaj de dezosare mai mare de 85%.