Merinos

Standard rasa
Nume Oaia Merinos de Palas
Greutate 57-105 kg
Blana Deasa
Culoare Alb-crem

Oaia din rasa Merinos de Palas a fost dezvoltata in Romania, la Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Palas. Rasa a fost omologata in anul 1960.  

Origine si istoric

Rasa de oi Merinos de Palas a fost creata si dezvoltata de cercetatori romani, care si-au dorit sa obtina o oaie productiva. Rasa a fost omologata in anul 1960, ca rasa mixta de oi, crescute atat pentru productia de lana, cat si pentru cea de carne.

Rapid, oile din aceasta rasa au fost apreciate in intreaga lume, pentru trasaturile lor distincte.

Descriere fizica

Oaia din rasa Merinos de Palas este una dintre cele mai perfectionate de la noi din tara, crescuta pentru productia de carne si lana. Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformatie corporala armonioasa, masiva, cu un corp lung, acoperit de blana deasa, de culoare alb-crem.

La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 57-60 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.

Productivitate

Rasa de oi Merinos de Palas este considerata cea mai buna rasa de oi din Romania, apreciata si pe plan international pentru calitatile sale. De altfel, berbecii din rasa Merinos de Palas sunt folositi pentru ameliorarea altor rase de oi.

Productia de lana la berbecii din rasa Merinos de Palas este de 12-14 kilograme, iar la oi de 6-8 kilograme.