Gascon

Origine

Gascon este clasificat oficial ca o rasă de bovine mijlocii,  născute și crescute în regiunea montană Pirinei din Franța încă din secolul al XVI-lea.

Rezistenta la clima

Gascon s-a dovedit a fi animalul cu cea mai bună rezistență la căldură într-un studiu experimental realizat de INRA în Franța pe vaci din mai multe rase rezistente, rase de carne de vită specializate și rase de lapte. În plus față de rezistența la căldură, duritatea blanii Gascon permite rasei să tolereze mai bine vremea rece decât alte rase.

Capacitate lungă de mers

Copitele puternice ale rasei Gascon îi permit să suporte lungi luni de iarnă petrecute în standuri tradiționale. Calitatea acestor copite a produs un animal sigur, care poate susține călătorii lungi în munți pentru pășuni de vară înalte. Acestea au picioare puternice, sănătoase și pot suporta perioade lungi de staționare atât pentru transportul în camioane de vită, cât și pe grătare în timpul îngrășării.

Interval de fatare 

În ciuda condițiilor dure de viață ale rasei, vacile Gascon produc un singur vițel în fiecare an. (75% din vacile Gascon au un interval de făt de mai puțin de 380 de zile). În plus față de această producție remarcabilă, o treime din vaci au arătat și intervalul dintre două fatari mai mic de 350 de zile. 93% din fatari au loc fără ajutor, iar vițelul este independent de naștere.