Normande

Normande își are originea în Normandia, Franța, din vitele aduse în țară de către cuceritorii vikingi în secolele al IX-lea și al Xl-lea.

Timp de o mie de ani, aceste bovine au evoluat într-o rasă cu scop dublu pentru a satisface nevoile de lapte și de carne ale locuitorilor din nord-vestul Franței.
Deși rasa a fost decimată de invazia aliată a Normandiei în timpul celui de-al doilea război mondial, în prezent există 3 milioane de Normande în Franța.
Rolul lor actual în Franța este acela de a furniza lapte bogat pentru industria brânzeturilor, menținând în același timp calitatea excelentă a carcaselor.
În alte părți ale lumii, cum ar fi SUA, această rasă a fost în primul rând creată pentru carne de vită, dar acum există o puternică forță pentru ca aceasta să fie folosită și pentru produsele lactate.
Caracteristici:
În Franța, Normande este asociată cu producția unor astfel de brânzeturi celebre precum Camembert, Pont-Lévêque și Livarot.

În timp ce Normande a fost întotdeauna folosita pentru produse lactate, ea a prezentat întotdeauna calități puternice cu dublă utilizare.

În SUA, taurii de Normande au câștigat teste de creștere la diferite stații de testare, iar carcasele au fost adesea pe primul loc la spectacolele majore de carne de vită.

Normande este o vacă  de culoare roșie și albă, cu zone ocazional  răspândite de păr brun. În mod obișnuit, părul brun are aspectul dungilor de tigru sau  intercalate cu pete roșii, și există un anumit grad de echilibru între cele trei nuanțe diferite. Cu toate acestea, o culoare de multe ori domină, și există un nume diferit pentru dominația de fiecare culoare.
Normande reprezentativ este roșu și alb (cu brindles brun), se spune că este „blond” altele sunt „prepeliță” – atunci când albul domină, „brindled” – predominant maro și „tulbure”, care este o multitudine de pete maro pe pielea sub părul alb.

Normande este o rasă de dimensiuni medii, cu cele mai multe vaci care cântăresc între 1.200 și 1.500 lbs. și tauri de la 2.000 la 2.400 lbs.

Femelele Normande ajung la maturitate sexuală mai devreme și au o bună fertilitate, conformație mamară, abilități de mamă și longevitate de producție.  În Franța, producția de lapte este de 14.000 lbs. pe lactație cu 4,2% grăsimi de unt și 3,5% proteine.

Datorită raportului ridicat al masei musculare la oase a rasei și capetelor mici, Normande are un randament ridicat procentual la sacrificare.