Murciana-Granadina

 

Capra Murcia-Granada este o rasă nativă originară din sud-estul Spaniei (Murcia, Almería, Granada și Alicante). Acum câțiva ani a fost introdus în Argentina, Brazilia, Mexic și Venezuela. Animalele au fost, de asemenea, exportate în Africa de Nord. În Spania a fost selectata pentru rusticitate, performanță ridicată și pentru producția excelentă de lapte.

Caracteristici:
Murcia-Granada are o dimensiune mică și medie, cu o greutate vie, de aproape 30-50 kg pentru femele și 50-60 kg pentru masculi.

Are o piele și un păr uniform de culoare negra până la maro. Femelele au păr scurt și subțire, masculii au par mai lung . Masculii au, de obicei, barbă pronunțată și sunt corniți.

Urechile sunt de dimensiuni medii și erecte. Coada este scurtă și erectă.

Cele mai remarcabile caracteristici ale rasei sunt mulsul ușor,  nu au sezonalitatea reproductivă , rusticitatea și capacitatea sa amplă de pășunat.
Aptitudinea rasei este în mod clar pentru lapte, producând un lapte cu un randament ridicat al brânzeturilor, unde producțiile medii la animale de la a doua parte de la naștere sunt 530 litri la lactație normalizată (210 zile), mediile grase cuprinse între 5,6 și 5,8% între 3.6-3.8%.
Există turme, în care 25% din animalele lor depășesc 715 litri, precum și animale care produ mai mult de 1000 de litri, obținându-se un  maximum 1294 litri.
Producția de carne nu este principalul obiectiv al acestei rase, deși calitatea cărnii este recunoscută . În general, iezii sunt sacrificați între 25-40 de zile cu o greutate de 6-8 kg și un randament la carcasă de 50-55%.

Murciana-Granadina este bine adaptată la condițiilor de clima fierbinte și uscata ale regiunilor semiaride din sud-estul Spaniei.

Este cel mai productiv animal domestic din acest climat, datorită capacității sale de a menține o producție de lapte în condiții mai putin favorabile decât cele ideale. Turmele din Murciana-Granadina pasc pe terenurile  necultivate și se hrănesc cu produsele secundare ale industriei agroalimentare  si au un indice de transformare foarte bun. Această rasă produce aproape 500 kg de lapte în 280 de zile de lactație, cu o compoziție de grăsime (5,3%) și proteine ​​(3,4%) mai bună decât alte rase din zonele mediteraneene.

Cea mai mare parte a producției de lapte din Spania este utilizată pentru producția de brânză.