Roman

Este o rasa noua , Roman (denumita si  Inra 401), a fost creată de INRA în anii 1970 la proprietatea Bourges, pentru a spori productivitatea efectivului femelelor franceze. Rasa de oi este rezultatul încrucișărilor succesive între animalele ½ Romanov și Berrichon du Cher.

* Romanov este o rasă extrem de prolifică, cu înalte calități de reproducere (precocitate sexuală,  instinct maternal dezvoltat și valoare bună a laptelui), și are o lână grosieră.

* Berrichon du Cher, o rasa de carne prin excelenta, are de asemenea calitati de precocitate, rusticitate si abilitate de mers pe jos.

Romane a dobândit astfel caracteristicile cumulative ale originilor sale, este ceea ce se numește o mamă foarte bună, principalele sale calități sunt:

  • Productivitate ridicată (o prolifică medie de 200 până la 230% în funcție de sezon)
  • Caracteristicile materne care faciliteaza cresterea: Valoarea nutritiva buna  laptelui  al mamei, comportament maternal foarte dezvoltat (fatare usoara, adoptare usoara, …), capacitatea  de productie: permite o productia in toate anotimpurile fara a folosi hormoni.

Dificultate: stabilirea rasei nu este limitată, se regăsește în toate regiunile franceze și în toate tipurile de animale (câmp simplu, platou de uscare, munți, stâne, evaluarea supraaglomerării, transhumanță, …)

Producția de carne de oaie își datorează supraviețuirea câtorva elemente majore: calitate impecabilă, securitate, producția obișnuită de miel pe tot parcursul anului, un preț accesibil consumatorului

Rasa de oi Roman este în deplină concordanță cu această abordare, oferind crescătorilor un „sprijin „, care corespunde nevoilor sectorului. Anume, o oaie productivă, ușor de crescut, suficient de rezistentă pentru a se adapta la toate tipurile de animale și mediu și care permite prin incrucisare cu  berbeci selectati producerea de  miei în orice moment al anului.