Schwarzkopf

schwarzkopf

Standard rasa
Nume Schwarzkopf
Porecla Oaia germana cu cap negru
Greutate 65-130 kg
Culoare Alb cu negru

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut pentru productia de carne, foarte apreciat si raspandit in Germania. Aceasta rasa de oi a ajuns si la noi in tara, unde este crescuta atat pentru carne, cat si pentru lana.

Origine si istoric

In 1850, oile din rasele pentru carne, ca de exemplu Leicester si Hampshire au fost importate din Anglia in Saxonia. Aici, aceste rase de oi au fost incrucisate cu rasele locale de oi. 30 de ani mai tarziu, programul de incrucisari s-a extins si in Westfalia si Prussia de Est, regiuni in care rasa de oi Merinos era preponderenta.Astfel, in urma acestor incrucisari, rasa Schwarzkopf a aparut in special in regiunea Westfalia, care si in zilele noastre reprezinta principala arie de provenienta a rasei de oi Schwarzkopf.

Descriere fizica

Oile din rasa Schwarzkopf sunt animale de talie medie, cu un corp compact, acoperit cu o lana de culoare alba. Picioarele, capul si urechile sunt acoperite cu blana de culoare neagra. De altfel, aceasta rasa de oi este cunoscuta si sub numele de Oaia Germana cu Capul Negru.Lana acestor oi este foarte groasa si densa, astfel ca aceste oi se pot adapta si conditiilor climaterice mai reci. In plus, lana le protejeaza si de umezeala.La maturitate, oile ating o greutate de 65-75 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.Productivitate

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. Este foarte apreciata in tara natala, Germania, unde este intalnita pe arii foarte extinse.Aceasta rasa de oi a fost exportata si in alte tari ale lumii, pentru calitatile sale extraordinare. Productia medie de lana pe cap de animal este de 4-5 kilograme.La 6 luni de viata, mieii din rasa Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme.